Ψυχολογική Υποστήριξη – Συμβουλευτική

H συμβουλευτική ψυχολογία εστιάζει στην στήριξη του ανθρώπου να βοηθήσει τον εαυτό του να σκέφτεται περισσότερο θετικά για τον ίδιο και τις δυνατότητές του, αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Η παροχή βοήθειας είναι, συνήθως, έμμεση και δεν αποσκοπεί στην άμεση παροχή έτοιμων συμβουλών και υποδείξεων στον θεραπευόμενο. Επιδιώκει τη δραστηριοποίηση του θεραπευόμενου και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει, τις οποίες δεν αξιοποιεί πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να δει με την βοήθεια του ψυχολόγου με πιο αντικειμενικό τρόπο και αποστασιοποιημένο, τα προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχική του υγεία και κατά συνέπεια την ζωή του.

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας αντιλαμβανόμενος τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές του θεραπευόμενου και κατανοώντας την αιτία αυτών, τον βοηθάει στην διαπίστωσή τους και τον εκπαιδεύει για την βελτίωσή τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η Συμβουλευτική διαδικασία σε παιδιά με ιδιαιτερότητες είναι η στήριξη του ίδιου του παιδιού και η στήριξη της οικογένειάς του, αλλά και του συνόλου της τάξης, ώστε να αποδεχθεί την διαφορετικότητα. Κρίνεται απαραίτητη όταν παρουσιάζεται αδυναμία του ατόμου να ενταχθεί στο περιβάλλον του ή στις περιπτώσεις που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από αυτό. Στόχος είναι η ενεργοποίηση του ατόμου και η ψυχολογική του υποστήριξη. Πολύ σημαντικός παράγοντας, για τα άτομα με ιδιαιτερότητες που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη, είναι η πρόσβαση στην εσωτερική συναισθηματική νοημοσύνη, όπως το κουράγιο να συνεχίσουν να
προσπαθούν, στη συμπαράσταση και στην ανάπτυξη ικανότητας αντοχής στην αποτυχία – απόρριψη. Στοχεύει στην καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, για να είναι σε θέση να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους, να αυτονομηθούν με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Οι γονείς των παιδιών με ιδιαιτερότητες έχουν την ανάγκη κατανόησης και υποστήριξης από τον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα και με μια εικόνα του παιδιού τους, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Έτσι διανύουν μια πορεία πένθους, μέχρι να φτάσουν στη στιγμή που θα αποδεχτούν το παιδί τους όπως ακριβώς γεννήθηκε.

Η απόκτηση ενός παιδιού με κάποια διαφορά και δυσκολία προσβάλλει τον ναρκισσισμό των γονέων, οι οποίοι βιώνουν την δυσκολία ως μια αποτυχία σε επίπεδο ψυχικό, κοινωνικό και βιολογικό. Ο σκοπός του συμβούλου δεν είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γονέας αναφορικά με τη σχέση του με το παιδί του αλλά να τον βοηθήσει να δει την υφιστάμενη κατάσταση υπό το πρίσμα του παιδιού. Να αντιληφθεί, με άλλα λόγια ο γονέας, ότι πρέπει να αποδομήσει τον κόσμο όπως τον ξέρει και να τον δει από την οπτική του παιδιού του. Έτσι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που θα προκύψουν, όσο το παιδί θα περνά από τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του.

Σχετικές Υπηρεσίες

Μαθησιακές Ομάδες Παραγωγής Γραπτού Λόγου

Χαρακτήρας της ομάδας: Η ομάδα παραγωγής γραπτού λόγου αποτελείται από…

One Crazy Dream

Η ομάδα Οne Crazy Dream δημιουργήθηκε από θεραπευτές με σκοπό την οργάνωση εκδρομών σε…

Sensory & Messy Play

Το Messy Play είναι ένα παιχνίδι για να λερωνόμαστε. Είναι το…

Ομάδα Κοινωνικοποίησης

Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι μια πηγαία ανάγκη που έχει ο κάθε άνθρωπος. Είναι…

Λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία ονομάζεται η επιστήμη η οποία ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση και την…

Ψυχολογική Υποστήριξη – Συμβουλευτική

H συμβουλευτική ψυχολογία εστιάζει στην στήριξη του ανθρώπου να βοηθήσει τον…